A-abonnee
Bij telefonie is dit degene die een telefoon oproep plaatst, de A-abonnee belt de B-abonnee.
A/B
ISDN-aansluiting voor twee analoge appraten.
A/B-adapter
A/B-omzetter.
Sommige ISDN-adapters hebben een ingebouwde A/B-adapter. Dat wil zeggen dat u er zowel analoge toestellen als een gewone telefooon of voicefax-modem op kunt aansluiten. Per analoge aansluiting kunt u gewoonlijk twee analoge toestellen aansluiten.
AAB
Automatic Alternative Billing
Een voorziening die het mogelijk maakt gesprekken te voeren via een ander nummer en toch de rekening via het eigen nummer te krijgen. Is onderdeel van CS-1.
Abonnee
Klant
Degene die een abonnement heeft voor toegang en gebruik van een communicatie-dienst (betalend). In een concurrerende markt wordt de abonnee klant genoemd.
Access
Toegang via modem en telefoonlijn tot een remote computer of de server van een netwerk.
Access Network
Het stukje netwerk dat toegang verleent tot een telecommunicatiedienst. Het access network is bijvoorbeeld de koperen telefoondraad (twisted pair), tussen de huiskamer en de telefooncentrale van de network operator (local loop). Andere voorbeelden van access network zijn de draadloze verbinding tussen gsm-toestel en gsm-netwerk, en de coax-kabel van de kabeltelevisie-operator.
ACD
Automatic Call Distributor
Wachtrij-manager.
ALS
Alternate Line Service
Afhankelijk van het type telefoonabonnement kan er gebuik gemaakt worden van twee verschillende lijnen, bijvoorbeeld een lijn met een privť-nummer en een zakelijk nummer.
Analoge lijn
Een communicatielijn, zoals een telefoonlijn, die data in analoge (continu variabele) vorm vervoert. Om vervorming en storing door ruis zo klein mogelijk te houden gebruikt een analoge lijn versterkers om het signaal tijdens de transmissie op gezette tijden te versterken.
ANI
Automatic Number Identification
Mogelijkheid tot nummerherkenning van degene die belt voordat door de ontvanger opgenomen wordt.
ARU
Automatic Response Unit
Module voor een telefooncentrale die automatisch gesproken antwoorden en/of vragen genereert.
ATDT
Automatic Telephony Dailing Tone
Kiestelefoon op basis van tonen, voorzien van druktoetsen. In Nederland wordt dit TDK (Toon Direct Kiezen) genoemd.
ATF-1
Het eerste officiŽle autotelefoonnet van KPN Telecom, dat volgde op het openbaar landelijk netwerk. Het werd als full-duplex systeem in de 153 MHz band in gebruik genomen in 1980 en is ruim tien jaar in gebruik geweest.
ATF-2
Het tweede telefoonnet van KPN Telecom, dat werkte volgens de NMT-standaard in de 450 MHz band. Het werd in 1985 opengesteld en in 1999 definitief gesloten.
ATF-3
ATF-3 was bedoeld als interim netwerk om de groei op te vangen in verband met het niet tijdig gereed komen van ATF-4, oftewel het GSM-net. Het maakt ook gebruik van de voor de GSM bedoelde frequenties in de 900 MHz band. Dit net is in de loop van 1999 afgesloten.